Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

πρακτική θεραπευτική

Πρακτική θεραπευτική    με διάφορα πρακτικά φάρμακα.


Τη θεραπεία την εκτελούν γριές και μαμές που γνωρίζουν εκ πείρας τα πρακτικά φάρμακα που θεραπεύουν την κάθε αρρώστια καθώς και τους τρόπους παρασκευής των φαρμάκων.




Αστράκα. Η αστράκα είναι εννιά λογιών. Παίρνουν κρεμέζι, λεμόνι και ζάχαρη, τ’ ανακατεύουν και δίνουν σίο παιδί που πάσχει να πιει για να εκ­δηλωθεί η αστράκα. Η αρρώστια αυτή θέλει ξινά (βυσινάδα, λεμονάδα, λε­μόνι και ζάχαρη, όχι ξίδι). Όσο διαρκεί η αστράκα, δε ζεματίζουν μαλλιά ή άλλα πράγματα στο σπίτι.
Άνθρακας (ανάφερτο σπυρί). Θεραπεύεται με το καλομάνταρο (μανιτάρι με βαριά μυρουδιά που φυτρώνει την άνοιξη και το φθινόπωρο). Το ξηραί­νουν και το επιθέτουν στο μέρος όπου το σπυρί.
Αξόγκωμα (ξίγκι). Δίνουν στο παιδί που πάσχει μαντζιούνι, ένα κουτά­λι πρωί και βράδυ. Το μαντζιούνι είναι τονωτικό και παρασκευάζεται με κα­νέλλα, καρυοφύλλι, μοσχοκάρυδο και καρδοβότανο. Το στεγνώνουν, το κο­πανίζουν και τ’ ανακατεύουν με μέλι. Στη Βίνιανη, χωριό της επαρχίας Βοΐου, υπάρχει πέτρα σε βράχο που εξέχει, αφήνει δε από κάτω κενό που μόλις χωρεί να περάσει πρηνής άνθρωπος. Από κει περνούν τρεις φορές όσοι είναι κομμένοι (πάσχουν από κήλη). Επίσης περνούν από κει τρεις φορές και τα μικρά που πάσχουν από αϋπνία.
Αερικό. Μέλι και λουλάκι τα λιώνουν ο’ ένα φλυτζάνι, παίρνουν με το δά­χτυλο από το υλικό αυτό και σταυρώνουν το σώμα του άρρωστου παιδιού. Αν το αερικό προσβάλει τη λεχώνα, τρώγει τρεις φορές απ’ αυτό και σταυρώνε­ται στο μέτωπο και στον κόρφο της. Τρώγει εννιά φορές λειτουργιά.
Βήχας. 1. Βάζουν ο’ ένα κουτάλι σκόνη από καμμένο δαδί, όπου η μάνα στάζει γάλα από τον κόρφο της και δίνει στο παιδί να πιει. 2. Ανακατεύουν το μητρικό γάλα σε μέρος όπου καπνίζει θυμίαμα και δίνουν στο παιδί να πιει. 3. Σπόρο και λουλούδια μολόχας τα βράζουν και τα δίνουν για μαλακτικό. 4. Κοπανίζουν πετροζάχαρη και του δίνουν να πιει.
Δάκρυσμα των ματιών. Βάζουν λάδι σε πανί και το επιθέτουν στο μέτω­πο επί μια εβδομάδα.
Διάρροια. Δίνουν στο άρρωστο παιδί να πιει ζουμί από βρασμένο καρπό αγριοτριανταφυλλιάς. Ή ξεσυντρίβουν το παιδί, το περνούν δηλαδή τρεις φορές από τη φωτιά λέγοντας: “Γριός και γριά πέρασαν και το σύντριψαν. Απ’ τη φωλιά το πέρασα και το ξεσύντριψα”. Ή βάζουν δυο πανιά, ένα ακά­θαρτο απ’ έξω κι ένα καθαρό από μέσα και φασκιώνουν κατόπι το παιδί με το καθαρό πανί. Πιστεύουν πως τα μικρά προσβάλλονται από διάρροια, για­τί τα φασκιώνουν με πανιά που τα αφήνουν έξω από το σπίτι.
Ευλογιά. Θεραπεύεται με τα ίδια θεραπευτικά μέσα που θεραπεύουν την αστράκα.
Ερεσίπελας (ανεμοπύρωμα). Καίνε στη φωτιά το σιδερόφκυαρο (μικρό σιδερένιο φτυάρι), το ονοματίζουν και κατόπι ραντίζουν πάνω στο φτυάρι ξίδι. Ο ατμός πηγαίνει στο πρησμένο μέρος.
Κοιλόπονος. Η μάνα βγάζει λίγο γάλα ο ένα κουταλάκι, βάζει και δύο σταγόνες λάδι, δύο σταγόνες ρακί, λίγη ζάχαρη, τ’ ανακατεύει με το μικρό της δάχτυλο και δίνει στο παιδί να πιει.
Κοψίματα. 1. Πίτυρα ανακατεμένα με αλάτι τα ζεσταίνουν στη φωτιά και τα επιθέτουν στην κοιλιά του παιδιού. 2. Τρεις σταγόνες ρακί, τρεις λάδι και ζάχαρη, μητρικό γάλα και σκόνη από θυμίαμα, τ’ ανακατεύουν και δίνουν στο παιδί να πιει.
Κοκότης (καρκαλόβηχας). Δίνουν στο παιδί που πάσχει να πιει γαϊδουρίσιο γάλα.
Καλογέροι (δοθιήνες). Κάνουν αλοιφή με ψιλό αλάτι, μια κουταλιά κα­θαρό αλεύρι, βούτυρο, καρύδι και μέλι τα ζυμώνουν και τα επιθέτουν 4-5 φορές για να μαζέψει ο δοθιήν. Ή ψήνουν κρεμμύδι και το επιθέτουν. Για να σπάσει, βάζουν επάνω ζάχαρη με στάχτη. Για να απαλύνει και βγει το στρώ­μα, επιθέτουν ρύζι βρασμένο με λάδι. Κάνουν φυτήλι με κηρί και το βάζουν μέσα, για να ξετρέξει το πύον.
Κοκιναδάια. Είναι τα κόκκινα σπυριά που εμφανίζονται στο σώμα του παιδιού και συνοδεύονται με πυρετό. Ζεσταίνουν φλούδα καρπουζιού και την επιθέτουν στο μέρος των σπυριών. Ή επιθέτουν ντάρες από πετιμέζι. Ή κοπανίζουν κρανίο σκύλου (σκύλοκέφαλο). Βάζουν τη σκόνη σε πανί αλειμ­μένο με μέλι και το επιθέτουν.
Λειχήνα. Όταν πέφτουν τα μαλλιά της κεφαλής του παιδιού, λούζουν το κεφάλι του με οινόπνευμα και φανικό οξύ. Το πλύνουν έπειτα με καθαρό νε­ρό και ξυρίζουν το μέρος που παθαίνει τριχόπτωση. Το χαράζουν ελαφρά με ξυράφι, το τρίβουν με βαμπάκι και βγαίνει αίμα. Το ξαναπλύνουν με οινό­πνευμα και φανικό. Το κάνουν 3-4 φορές να μην είναι μέρα Τρίτη ή Παρα­σκευή. Και ό,τι γιατρικό μέρα Τρίτη ή Παρασκευή δε γίνεται.
Μπλοάνχα. Όλο ίο σώμα του παιδιού γεμίζει μικρά κόκκινα σπυριά.  Τoυ δίνουν και πίνει ξινό.
Πόνος των ποδιών. Όταν πονεί στο κάτω μέρος των ποδιών, βάζουν ανά­μεσα στα δάχτυλα κοπανισμένο θυμίαμα και δαδί.
Πόνος των μαστών. Όταν πονούν οι μαστοί της λεχώνας, τρίβουν κρεμ­μύδι και φλούδα ακτέας και τα καβουρδίζουν ώσπου κοκκινίσουν. Τα στραγ­γίζουν και βάζουν θυμίαμα, μαστίχα και κηρί και κάνουν αλοιφή που την ονομάζουν κηράλφη. Τη βάζουν σε πανί και την επιθέτουν στους μαστούς.
Πόνος των ματιών. 1. Κάνουν συχνά μπάνιο με βοζλάνθη (άνθος κουφοξυλιάς). 2. Όταν πρόκειται για χτύπημα στο μάτι, ψήνουν το ασπράδι του αυγού, πασπαλώνουν επάνω ζάχαρη και το επιθέτουν στο μάτι. Ή το αλεί­φουν με μέλι. Και γενικά σε κάθε είδους πόνο του ματιού το μαγαρίζοιτ» (επιθέτουν κόπρανα). 3. Κοπανίζουν στίψη, ρίχνουν και ασπράδι αυγού, το δουλεύουν, το βάζουν σε καθαρό πανί και το επιθέτουν στο μάτι. 4. Κάνουν ζυμάρι με καλαμποκάλευρο, το βάζουν σε πανί και το επιθέτουν στο μάτι.
Πόνος του αυτιού. 1. Υπάρχει χόρτο που το ονομάζουν φτάκος (αγνώ­στου σε μας επιστημονικής ονομασίας). Το κοπανίζουν, το στραγγίζουν και το βάζουν χλιαρό στο αυτί. 2. Ρίχνουν λάδι στον ακουστικό πόρο. 3. Ρίχνουν τρεις σταγόνες λεβάντα στον ακουστικό πόρο. 4. Επιθέτουν εξωτερικώς δέρ­μα λαγού, αφού το ζεστάνουν. 5. Παίρνουν νερό από βάφτιση και λάδι και το χύνουν στον ακουστικό πόρο.
Πυρετοί. Παίρνουν θερμασοβότανο (πικρό χόρτο όπως το κενταύριο, η άψινθος κι άλλα), το βράζουν και δίνουν στο παιδί να πιει, οπότε καταπαύ­ει ο πυρετός.
Φρίξη {σπασμοί). Καταπίνουν ζεστή την καρδιά περιστεριού.
Φαγούρα στις πατσιές (πέλματα). Βάζουν τα πόδια σε νερό βρασμένο με αλάτι.
Ψωροφύτης. Παίρνουν κατράνη, την πλύνουν μ’ εννιά νερά, βάζουν ίκνα, λάδι, κρόκον αυγού και ψαροβότανο, τα κοπανίζουν, τα ζυμώνουν, σε ποτήρι και κάνουν αλοιφή. Κάνουν κασταλαή (η στάχτη να είναι από παλιά κλήματα) και με φανικό σαπούνι πλύνουν το κεφάλι και βάνουν αλοιφή. Την αφήνουν εικοσιτέσσερις ώρες. Για να βγει η κατράνη, αλείφουν το μέρος με λίγδα. Το ξαναπλύνουν και βάνουν αλοιφή εφτά φορές.”
Από το βιβλίο “Λαογραφικά Βοίου” του Φώτη Παπανικολάου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: