Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πρωτομαγιά

Πρώτη ημέρα του Μάη μήνα, ημέρα της Άνοιξης, των λουλουδιών, της χαράς και της μνήμης.
Μάιος, ο μήνας της αναγέννησης της βλάστησης, ο ερχομός του καινούργιου. 



Η φύση μας θυμίζει με την ομορφιά των χρωμάτων της το μεγαλείο της, λουλούδια σε όλα τα χρώματα ανθίζουν το μήνα αυτό και οι μυρωδιές των αρωμάτων τους κατακλύζουν την ύπαιθρο.


Ανήμερα την Πρωτομαγιά σε όλες τις Ευρωπαϊκές παραδόσεις το έθιμο θέλει πικ-νικ στην φύση, κρασί, χορό, τραγούδι και στεφάνια από φρέσκους ανθούς.


Το βασικότερο και το πιο γνωστό έθιμο είναι η Πρωτομαγιάτικη έξοδος για ΄΄να πιάσουμε το Μάη΄΄.


 Οι άνθρωποι ξεχύνονται στην ύπαιθρο χορεύοντας και τραγουδώντας και μαζεύουν λουλούδια για να πλέξουν στεφάνια, τα οποία στην συνέχεια κρεμάνε σε εμφανή θέση του σπιτιού συνήθως στην πόρτα της εισόδου. 


Η σημασία της μέρας αυτής για τους Αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της Άνοιξης.


Πάντως από την αρχαιότητα ακόμη ο Μάιος ήταν ένας μήνας αμφιλεγόμενος. 


Και αυτό γιατί διάφορες δεισιδαιμονίες συνδύαζαν το μήνα Μάιο με μάγισσες και ξόρκια και πίστευαν ότι τα μάγια αυτού του μήνα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά. ΄


΄Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι.. ΄΄ λέει ο λαός μας... 


Για τους Αρχαίους Έλληνες η Πρωτομαγιά ήταν ημέρα της αναγέννησης της φύσης, της ζωής και του έρωτα αλλά και ημέρα ανάστασης των νεκρών. 


Παλιά, το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι το έπλεκαν από ορισμένα λουλούδια, ώστε να πραγματοποιηθούν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές. 


Χρησιμοποιούσαν τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές και γεράνια για να είναι πάντα ανθισμένο το σπίτι.

Για να γεμίζει η οικία από ευτυχία και χαρά χρησιμοποιούσαν ανθισμένα κλωνάρια ελιάς και αγιόκλημα.


 Για να μη λείπει τίποτα από το σπίτι έβαζαν στο στεφάνι μερικούς ανθούς από λουλούδια του κάμπου όπως μαργαρίτες και παπαρούνες.

Για να αποφύγουν το μάτιασμα έδεναν στο στεφάνι ένα κεφάλι σκόρδο.


Για την γλωσσοφαγιά έδεναν κουκιά μαζί με τις ρίζες και τους καρπούς. Και τέλος για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού έπλεκαν μέσα και ένα κλωνάρι λυγαριάς.


Όμως εκτός από γιορτή των λουλουδιών είναι και γιορτή των εργαζομένων.


Η πρώτη Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί σχεδόν Παγκόσμια ημέρα αργίας (αν και δεν είναι αργία είναι απεργία) και διατυπώσεων των διεκδικήσεων των εργαζομένων αφού είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: